Hur ser jag hur mycket tid mitt barn tillbringar på sin enhet?

"Bara en minut!" är vad de flesta föräldrar får höra när de försöker få slut på skärmtiden. Men det tenderar att bli den längsta minuten i mänsklighetens historia. Och det finns inga tecken på att den kommer att förkortas i framtiden, eftersom apparater har blivit barnens favoritleksaker.

Enligt en studie från Bitdefender ("Teens and online Threats, December 2017") använder 75 % av de intervjuade barnen smartphones, 42 % surfplattor och 40 % bärbara datorer. Under 2013 fördubblades nästan antalet barn som har använt mobila enheter jämfört med 2011, enligt Common Sense Medias rapport Zero to Eight: Children's Media Use in America 2013. Dessa siffror har gjort hanteringen av skärmtid till en av de största utmaningarna för föräldrar. Varje pryl är en "dörr" till den digitala världen, en dörr som barnen slår i ansiktet på sina föräldrar. Psykologer säger att skärmarnas hypnotiska effekt på barns hjärnor är mycket lik den som vi upplever när vi tittar på eller läser något som vi tycker bäst om. En "annan värld", oavsett om den är fiktiv eller digital, absorberar oss, vi gillar upplevelsen, karaktärerna och handlingen, och vi vill inte att den ska ta slut. Att tvinga barn att avsluta den ger upphov till raseriutbrott och protester.

Hur ser jag hur mycket tid mitt barn tillbringar på sin enhet?

För att se hur mycket tid barnet spenderar på en enhet kan du gå in på ditt Bitdefender Central-konto med hjälp av en webbläsare.

I panelen Skärmtid från ditt barns profil för Föräldrakontroll kan du se hur mycket tid som spenderades på varje registrerad enhet och vad barnet gjorde.

Bitdefender Parental Control - Skärmtid

Jag vill minska skärmtiden i mitt hem. Vad kan jag göra?

Om du och din familj har för mycket skärmtid och känner ett behov av att koppla ur, men inte vet var ni ska börja, finns här några idéer som kan hjälpa till. Syftet är inte att helt eliminera skärmar - det skulle vara ett orealistiskt mål i dag - utan att kontrollera och minska den tid som tillbringas passivt med att titta på en skärm till en mängd som är rimlig och säker för din familj.

Skärmtid

1. Gör upp en plan med maximal tillåten skärmtid på vardagar och helger. Skapa ett digitalt schema för hela familjen och var kreativ. Lägg till exempel till en digitalfri dag och en speldag i kalendern för att kompensera. Diskutera de gränser för skärmanvändning som ni kommer att anta och varför.

2. Ställ in en timer för att övervaka hur länge familjemedlemmarna stannar på appar, spel och e-post. Nästa steg är att gradvis minska detta, särskilt om den digitala aktiviteten inte är så viktig, eller om den kan skjutas upp eller ersättas med offlineaktivitet.

3. Prioritera interaktion ansikte mot ansikte och planera att träffa dina vänner eller arbetskamrater personligen i stället för att använda chatt och dras in i tidskrävande onlinekonversationer. Ring telefonsamtal med avlägsna nära och kära och träffa släktingar i närheten ansikte mot ansikte.

4. Ersätt skärmtid med tid utomhus. Att springa och leka utomhus gynnar alla familjemedlemmar, och även en kort promenad är bättre än att sitta kvar i soffan.

5. Ha en plan B med offlineaktiviteter för kvällarna. När du tar bort smarta prylar kan barnen säga att de är uttråkade och inte vet vad de annars ska göra. Låt dem därför spela ett brädspel, laga något, ägna sig åt hantverk eller rita och uppmuntra dem att ta upp en ny hobby.

6. Inrätta ett smartphone-"hotell " - en plats i huset där du kan lämna telefonerna. Bär dem inte i fickan när du är hemma. Det kan vara bättre att stänga av push-notiser, så att du inte frestas att kontrollera dem hela tiden.

7. Skapa digitalfria zoner i huset där prylar inte är tillåtna: matsalen, sovrummet, barnens rum, badrummet. Ät inte medan du tittar på skärmar, eftersom du kan förlora kontakten med måltiderna. Dessutom rekommenderar specialister att man undviker skärmar en timme före sömnen.

8. Prata med barnen om faror på nätet (inklusive för mycket skärmtid), så att de kan förstå att begränsningar och försiktighetsåtgärder är för deras säkerhet. Förklara hur våldsamma videospel, filmer, bilder och vissa typer av människor (t.ex. rovdjur och cybermobbare) kan vara skadliga för dem och hur ni kan arbeta tillsammans för att minska riskerna.

Skärmtid håller barnen tysta, och det finns stunder då föräldrarna behöver en paus eller tid för att lösa brådskande ärenden. Det är inte dåligt om skärmtid utgör en tillfällig lösning för dem. Men det finns andra stunder i familjelivet som kan fyllas med glädjen av att tillbringa tid med varandra, och inte med skärmar. Det är upp till föräldrarna att hitta en balans.