En guide till Bitdefender Cryptomining Protection

Vad är Cryptomining Protection?

Bitdefender Cryptomining Protection-funktion skyddar Windows-datorer mot det växande hotet från obehöriga crypto-mining-aktiviteter, en skadlig metod som utnyttjar en användares resurser och elektricitet för att generera intäkter för angripare. Denna funktion är inbyggd i Bitdefenders säkerhetslösningar för Windows, tillgängliga via prenumerationsplaner:

Förutsättningar

Cryptomining Protection är beroende av:

• Bitdefender Shield (Skydd > Antivirus > Avancerat > Bitdefender Shield)
  • Förhindra webbattack (Skydd > Förebygga onlinehot > Förhindra webbattack)

Användare varnas om någon av dessa Bitdefender-funktioner inaktiveras, vilket säkerställer ett heltäckande skydd.

Aktivera Cryptomining Protection

Cryptomining Protection finns i avsnittet Skydd och är inaktiverat som standard, vilket säkerställer att användarna har kontroll över dess aktivering via på/av-omkopplaren.

Cryptomining Protection

Driftlägen

När funktionen Cryptomining Protection har aktiverats fungerar den i 2 olika lägen, vart och ett anpassat till användarens preferenser:

1. Blockera alla Cryptomining-aktiviteter

• Perfekt för användare som inte har för avsikt att ägna sig åt crypto-mining-aktiviteter.
  • Bitdefender blockerar automatiskt alla crypto-mining-aktiviteter och vidtar nödvändiga åtgärder för att förhindra ytterligare obehöriga försök.
  • Användare kan anpassa aviseringsinställningarna och välja mellan att ta emot aviseringar för varje upptäckt eller välja en sammanfattning av upptäckter.

2. Upptäck aktiviteter för kryptomining

• Lämplig för användare som är aktivt involverade i sina egna crypto-mining-aktiviteter men vill övervaka och kontrollera eventuella obehöriga försök.
  • Bitdefender utfärdar varningar när en crypto-mining-aktivitet upptäcks och kräver användarens input för att bestämma lämplig åtgärd.

Cryptomining Protection

Undantag

Användare har möjlighet att skapa undantag via en särskild flik i området Undantag. Dessa undantag kan specificeras för applikationer, med den extra möjligheten att definiera specifika kommandorader. Men undantag kan också skapas utan att man behöver ange så detaljerade parametrar, vilket ger en balans mellan anpassning och enkelhet.

Så här lägger du till ett undantag:

1. Klicka på Skydd i menyn till vänster i Bitdefender gränssnitt.

2. I fönstret Cryptomining Protection klickar du på Inställningar.

Cryptomining Protection Settings

3. Klicka på alternativet Hantera undantag.

Manage exceptions

4. Klicka sedan på knappen Lägg till undantag.

Add an exception

5. Ett nytt fönster öppnas där du manuellt kan utesluta program, webbadresser och IP-adresser.

Tips om undantag på kommandoraden

CMD • Alternativet "Lägg till kommandorad för process" blir tillgängligt när du har valt eller skrivit in sökvägen till en app.

• Flera kommandorader kan läggas till för samma process.

• Alternativet "Lägg till ny kommandorad" aktiveras endast när det finns text i inmatningsfältet ovan.

• När flera cmd-rader exkluderas för samma process (antingen inom samma undantagssession eller i separata sessioner) kommer cmd-raderna att grupperas under samma undantag i undantagslistan.

6. Klicka slutligen på knappen Spara. Den nya regeln läggs till i undantagslistan för Cryptomining Protection.

Om du vill ta bort ett undantag klickar du bara på papperskorgsikonen bredvid det.