Hur man undviker SMS-nätfiske med Bitdefender Scam Alert-modul

Den här artikeln hjälper dig att bekanta dig med Scam Alert-modulen i Bitdefender Mobile Security för Android. Den här tekniken upptäcker länkbaserade mobilattacker som levereras via SMS, meddelandeappar och notifikationer. Bedrägerier, bedrägerier och malware-kampanjer sprids organiskt genom Android-användargruppen. Ibland sprider ovetande offer skadliga länkar och tror verkligen att de gör sin kontaktlista en tjänst. Andra gånger skickar webbplatser skadliga meddelanden, eller så kan komprometterade enheter skicka skadliga meddelanden på egen hand. Oavsett hur dessa länkar sprids utgör de en säkerhetsrisk för Android-användare. Om du kör Bitdefender Mobile Security för Android blockerar webbskyddsmodulen phishinglänkar så snart de nås, medan modulen Scam Alert varnar dig för att länken i ditt sms eller meddelande är farlig innan du öppnar den.

Vad är nätfiske via SMS?

Phishing är en social ingenjörstaktik som fungerar oavsett plattform. I nätfiskekampanjer, som vanligtvis sprids via skräppost, används en mängd övertygande meddelanden för att lura användaren att lämna ut sitt användarnamn, lösenord eller kreditkortsinformation. Taktiken har modifierats så att den även använder SMS som ett skyddsmedium, vilket har gett upphov till namnet Smishing (SMS + phishing). Dessa attacker kräver vanligtvis att du antingen ringer ett överladdat nummer, går in på en skadlig webbadress eller att du svarar med din personliga eller finansiella information för att få ett pris. Vissa använder skrämseltaktik för att lura användarna att tro att deras personuppgifter har äventyrats och uppmanar dem att vidta omedelbara åtgärder för att begränsa skadan.

Smishing- eller sms-fishingmeddelanden är mycket vanligare än vad folk tror. Men skadliga länkar sprids på många andra sätt. Vi konfronteras ofta med webbplatser som ber om att få skicka meddelanden till oss, och det systemet kan lätt manipuleras. Användare kan få skadliga länkar via notifikationssystemet, och de kan vara benägna att öppna dem eftersom de verkar komma från Android självt. Det är också ganska vanligt med skadlig programvara som använder sms-meddelanden för att sprida länkbaserade attacker.

Vad är Bitdefender Scam Alert?

Scam Alert-modulen i Bitdefender Mobile Security för Android tar förebyggande åtgärder i förgrunden och hanterar potentiellt farliga situationer innan de ens har en chans att bli ett problem, inklusive hot om skadlig kod.

Scam Alert övervakar alla inkommande SMS-meddelanden och Android-notiser i realtid. När en farlig länk anländer i ett meddelande på din telefon visas en varning liknande den som visas i bilden nedan.

Smishing hittas av Scam Alert-modulen

Bitdefender kommer att erbjuda två alternativ. Det första alternativet är att strunta i informationen. Det andra alternativet är att visa mer detaljer tillsammans med viktiga råd, t.ex:

• Öppna eller vidarebefordra inte den upptäckta länken.
  • För SMS, radera meddelandet om det är möjligt.
  • Blockera avsändaren om denne inte är en betrodd kontakt.
  • Avinstallera appen som skickar farliga länkar i meddelanden.

ⓘ  Observera: På grund av begränsningar i operativsystemet Android kan Bitdefender inte radera textmeddelanden, vidta några direkta åtgärder mot SMS eller andra källor till skadliga meddelanden. Om du ignorerar varningen för bluffvarning och försöker öppna den farliga länken kommer Bitdefender webbskyddsfunktion automatiskt att fånga upp den och förhindra att din enhet blir infekterad.

Så här aktiverar du Scam Alert i Bitdefender Mobile Security för Android

Scam Alert ingår gratis i Bitdefender Mobile Security och kräver Android 6 Marshmallow eller senare. På äldre Android-versioner är den här funktionen inte tillgänglig och syns inte i den nedre navigationsfältet i Bitdefender Mobile Security för Android.

För att aktivera Scam Alert måste du ge appen Bitdefender Mobile Security tillgång till SMS-meddelanden och notifikationssystemet:

1. Öppna appen Bitdefender Mobile Security som är installerad på din Android-telefon eller surfplatta.

2. På Bitdefender-appens huvudskärm trycker du på alternativet Scam Alert i den nedre navigationsfältet och trycker sedan på SLÅ PÅ.

Slår på Scam Alert-modulen

3. Tryck på knappen TILLÅT för att tillåta Bitdefender-appen att skanna telefonmeddelanden och varna dig för skadliga meddelanden.

TILLÅT

4. I listan Tillgång till meddelanden slår du på knappen bredvid Bitdefender Security.

Bitdefender Security

5. Bekräfta åtgärden genom att trycka på TILLÅT.

TILLÅT

6. Återgå till skärmen Scam Alert och tryck på TILLÅT för att ge Bitdefender möjlighet att skanna inkommande SMS-meddelanden och upptäcka Smishing.

Tillåt Bitdefender att skanna SMS-meddelanden.

Scam Alert-modulöversikt

När du har aktiverat modulen för bluffvarning visas ett diagram med det totala antalet skannade texter och meddelanden i mitten av modulen. Legenden nedan visar det exakta antalet skannade texter, meddelanden och länkar.

ⓘ  Observera: Länkar ingår inte i det totala antalet utan räknas och visas separat i legenden.

Scam Alert-modulen aktiverad

I listan visas de tre senaste upptäckterna. För att utöka listan med 3 till, tryck på LADDA MER. Om du avslutar Scam Alert-modulen komprimeras den här listan.

När Scam Alert hittar en farlig länk visas ytterligare information i detta avsnitt:

• Namnet på den app som orsakade meddelandet.
    • Tidsstämpel (timme, dag)
    • URL för den upptäckta länken (ej klickbar).
    • Typ av hot
    • Appkategori (text eller meddelande)

Farliga länkar hittas av Scam Alert-modulen