Vad är en Datormask? Förebyggande och Borttagning

I den här artikeln kommer du att lära dig mer om datormaskar - termen Worm / Datormask används för att beskriva en typ av skadlig programvara som replikerar sig själv, automatiskt sprids genom ett nätverk.

Vad är en Datormask (Worm)?

Det som började som ett oförargligt universitetsprojekt har nu blivit en skadlig, självreplikerande skadlig programvara som omedelbart sprider sig över hela ditt nätverk, utan störningar från dig eller något annat program.

Vi presenterar datormasken. Maskar sprids från en dator till en annan genom att utnyttja sårbarheter i operativsystemet. De kan inkludera "nyttolaster" som stjäl personlig data, skapar bakdörrar för hackare att fjärrstyra systemet eller radera filer. Brottslingar använder sedan den komprometterade datorn för att skicka spamkampanjer eller attackera institutioner, inklusive statliga organisationer.

Datormask (Worm)

Det är inte svårt för användare att bli smittade eftersom moderna maskar är mer utvecklade än deras motsvarigheter från 80-talet. Eftersom de automatiskt sprider sig över ledningarna, har användaren sällan någon del i spridningsprocessen annat än att lämna sina system oparpade eller förhandsgranska ett e-postmeddelande. Andra maskar spreds från infekterad USB till rena datorer genom att utnyttja operativsystemets Autorun-funktion – en funktion som gör att operativsystemet automatiskt kan köra en applikation när en flyttbar enhet är ansluten. Den här funktionen missbrukades så ofta med tiden att den har avbrutits efter Windows XP.

Maskar erbjuder många möjligheter att skapa skador värda miljoner. De ökända Stuxnet, Duqu och Flame har maskbara komponenter skapade av regeringar för att infiltrera utländska nätverk för att spionera och stjäla konfidentiell information.

Upptäckt, avlägsnande, förebyggande

Maskar är osynliga, vilket gör dem mycket svåra att upptäcka. Några tips kan vara att din dator är väldigt långsam och inte svarar, att den saknar filer eller skickar ut skräppost till dina kontakter, men det är bättre att vara säker än ledsen.

Om du har blivit infekterad med en datormask, koppla från Internet så att masken inte använder ditt nätverk för att sprida sig till andra datorer. Kör en genomsökning och ta bort skadlig programvara.

Det finns några enkla steg för att behålla en intakt infrastruktur och för att undvika att hantera datormaskar:

• Installera en säkerhetslösning på alla dina enheter och uppdatera den regelbundet.
  • Öppna aldrig e-postmeddelanden och bilagor från personer du inte känner, och klicka inte på misstänkta länkar.
  • Skanna din dator ofta för att upptäcka sårbarheter och potentiellt infekterade filer.

Sammanfattningsvis, parallellt med att använda en säkerhetslösning är det också viktigt att vara uppmärksam på filerna du laddar ner och länkarna du kommer åt. Precis som du inte skulle släppa in en främling i ditt hem, var försiktig och ladda inte ner filer från okända källor.