Vad är ett Spionprogram (Spyware)? Förebyggande och Borttagning

Tänk om en hackare hade biljetter på första parkett till ditt sovrum varje kväll via webbkameran på din bärbara dator? Eller om en främling lyssnar in genom din mikrofon när du sitter i ett konfidentiellt affärsmöte? Detta är nu möjligt tack vare skadlig programvara som kallas spionprogram.

Vad är ett spionprogram (Spyware)?

Utan ditt godkännande använder hackare spionprogram för att samla in information om all din dator- och internetaktivitet, som sedan kan skickas till tredje part för lite extra pengar och utpressning. På några sekunder har en brottsling tillgång till din kreditkortsinformation, dina banktransaktioner, namn, adress och lösenord, och kan enkelt manipulera hela ditt system genom att få tillgång till din webbkamera, mikrofon och andra funktioner.

Datorer är inte de enda enheterna som utsätts för dessa hot. Eftersom vi har flyttat våra liv till smartphones kan hackare använda spionprogram för att spåra vår position via GPS, läsa våra samtal och till och med spela in dem.

Vad är ett spionprogram (Spyware)?

Och det finns inte mycket du kan göra åt det. Under de senaste åren har spionprogram visat sig vara en komplex fiende som är svår att upptäcka och bli av med även med professionella antispionprogramlösningar. Det är en tyst och svår att upptäcka observatör som installerar sig själv när användare surfar på nätet med en sårbar webbläsare, när de installerar ett oseriöst program som verkar lagligt eller när de laddar ner musik eller filmer från misstänkta fildelningskällor.

Vem använder spionprogram och varför?

Registrering av tangenttryckningar är en av de vanligaste typerna av spionprogram. Det kallas också keyloggers och registrerar varje tangentbordsrörelse för att stjäla dina lösenord och annan information som du har skrivit. Hur många gånger har du använt det gratis USB-minne som du fick på något slumpmässigt evenemang? Tänk dig för nästa gång, för det kan vara en USB-keylogger.

I andra fall installeras spionprogram med flit på delade eller offentliga nätverk av ägaren för bättre aktivitetsövervakning för att förhindra intrång. Förutom företag som är intresserade av att övervaka sina anställda använder eller skriver regeringar runt om i världen egna spionprogram för att kapa potentiella nationella säkerhetshot och bekämpa terrorism. Den sistnämnda användningen av spionprogram är känslig för debatt efter att människorättsorganisationen Amnesty International 2015 uttalade sig mot att regeringar går den här vägen för att spionera på bland annat journalister och människorättsaktivister, och hävdade att det är ett angrepp på yttrandefriheten.

Även om det är irriterande används inte all spionprogramvara i illvilligt syfte. Vissa legitima program eller sociala mediekanaler som Facebook levereras tillsammans med spionprogram som vi omedvetet accepterar och tillåter att spåra vår aktivitet för användarprofilanalys och reklam.

Så här upptäcker du en spion som infiltrerat ditt nätverk

Det är inte alltid praktiskt att avslöja skadlig programvara, men det finns några viktiga funktioner som du kan vara uppmärksam på. Om du märker ändringar i webbläsaren eller programvaran som du inte minns att du har godkänt, om din dator är långsam och till och med kraschar ofta eller om du har problem med diskanvändningen, kan du ha att göra med spionprogram. Eftersom detta är tecken på andra problem också, kör en fullständig systemskanning omedelbart, men tänk på att vissa spionprogram kan vara mycket aggressiva och svåra att bli av med och till och med upptäcka.

Som alltid är användaren den viktigaste faktorn, medan en försumlig användare är den främsta orsaken till säkerhetsbrister. Se till att du alltid uppdaterar ditt operativsystem, ditt säkerhetsprogram och din antispionprogramlösning samt din webbläsare. Håll utkik efter misstänkta ikoner som plötsligt kan dyka upp i aktivitetsfältet, håll ett öppet öga för falska programvaror som finns tillgängliga för nedladdning och klicka aldrig på popup-annonser. På Windows-datorer bör du ha Bitdefender Webbkameraskydd och Mikrofonövervakning aktiverade för att ständigt övervaka appar som försöker komma åt din kamera eller få tillgång till din mikrofon för att spela in ljud för olika ändamål, till exempel utpressning.