Vad gör du om en App inte fungerar med Bitdefender VPN?

Om en viss app inte fungerar så fort du ansluter till Bitdefender VPN, medan andra program som är installerade på enheten fortfarande har tillgång till internet, följ felsökningsstegen nedan. Vissa tjänster upptäcker och blockerar trafik från VPN-servrar för att upprätthålla geografiska begränsningar. Följaktligen kommer de program som använder dessa tjänster inte att laddas eller visa fel när internetanslutningen filtreras genom en VPN.

För att avgöra om problemet orsakas av VPN, koppla tillfälligt bort Bitdefender VPN och försök sedan använda den berörda appen igen (t.ex. Outlook eller en annan e-postapp, Xbox, Steam osv.). För att koppla bort Bitdefender VPN trycker du på strömknappen i dess gränssnitt. Om programvaran fortfarande inte går att använda efter att Bitdefender VPN har stoppats har problemet andra orsaker. Om programmets funktionalitet återupptas efter att VPN har inaktiverats är det Bitdefender VPN som är boven i dramat.

Här är allt du kan prova när du upptäcker att en app inte fungerar som den ska när Bitdefender VPN är aktiv:

Steg 1 - Anslut till en annan Bitdefender VPN-server

Vissa tjänster blockerar trafik från VPN-tjänster för att begränsa användningen av och tillgången till deras innehåll geografiskt. Geoblockering görs genom att identifiera en IP-adress. Vad innebär det? Om du till exempel bor i USA och ansluter Bitdefender VPN till Sveriges server kommer en IP som motsvarar det landet att tilldelas din enhet. Nu kommer det att se ut som om du har tillgång till internet från Sverige. Så om en tjänst inte är tillgänglig i Sverige kommer dess app att sluta fungera korrekt.

Byte av Bitdefender VPN-server

Byte av Bitdefender VPN-server

Om en app inte fungerar med Bitdefender VPN är därför det första du bör göra att ändra serverplatsen från listan över tillgängliga platser.

Börja med det land du för närvarande befinner dig i. Bitdefender Premium VPN tillhandahåller servrar i över 45 regioner över hela världen. Om det inte finns någon VPN-server för ditt land eller om VPN-platsen redan är inställd på ditt land, välj då den närmaste regionen. Om du till exempel bor i Monaco väljer du att ansluta till Frankrike.

Om du vill ansluta till en annan server:

1. Öppna Bitdefender VPN-appen Bitdefender VPN på din enhet.
  2. Tryck på knappen Virtuell plats i den nedre delen av gränssnittet.
  3. Välj vilket land du vill, eller skriv in namnet på ett land i sökfältet för att filtrera dina resultat.
  4. Klicka på knappen Anslut till [valfritt land] i den nedre delen av gränssnittet.

Om appen inte fungerar oavsett VPN-server går du vidare till nästa steg.

Steg 2 - Använd Split Tunneling för att kringgå VPN-tjänsten

Med Split Tunneling kan du dirigera appen som inte fungerar med Bitdefender VPN utanför VPN-tunneln för att få direkt tillgång till internet. Den här funktionen är för närvarande endast tillgänglig på Windows och Android och är praktisk för olika ändamål, nämligen:

• Bevara bandbredd - VPN-trafik är krypterad, så den överförs långsammare än vanlig, okrypterad trafik. Genom att aktivera split tunneling kan hastigheten ökas, vilket är av största vikt om nätverket har bandbreddsbegränsningar.
  • Använd LAN-resurser - Om du behöver komma åt nätverksresurser som delade mappar, enheter eller tjänster är det omöjligt att göra det om hela din trafik leds genom en VPN-tunnel. Med delad tunnling kan du utesluta vissa appar eller tjänster från att tunnlas, så att du kan få tillgång till LAN-resurser.
  • Förbättrad säkerhet för distansarbete - Med delad tunnling kan anställda arbeta på distans med känsliga resurser på ett säkert sätt via en krypterad anslutning, samtidigt som de kan få tillgång till andra icke-kritiska internetresurser snabbare via sin internetleverantörsanslutning.
  • Flexibilitet - När du reser kan du aktivera delad tunnling för att få tillgång till innehåll i ditt hemland och ändå använda lokala appar som begränsas geografiskt genom att de utesluts från den krypterade VPN-tunneln.

Välj ett av följande alternativ för mer information:

Program som läggs till i listan Split Tunneling bör nu fungera med Bitdefender VPN. Om du vill ta bort en app från Split Tunneling klickar du på ikonen med papperskorgen bredvid dess namn.

Steg 3 - Ändra din standard-DNS-server

Om appen fortfarande inte fungerar eller om du inte kan ansluta via VPN kan du överväga att ändra DNS-inställningarna på din enhet.

DNS (Domain Name System) fungerar som en telefonbok för internetanslutna enheter: du kan komma åt webbplatser och andra onlinetjänster genom att använda domännamn i stället för IP-adresser. De flesta användare förlitar sig på DNS-servrar som tillhandahålls av internetleverantörer. Detta är inte fel i sig, men din internetleverantör eller nätverksadministratör kan enkelt hindra dig från att komma åt vissa appar och tjänster genom att svartlista deras domän. Det som är bra är att du kan kringgå detta genom att ändra din ISP-utfärdade DNS-server.

Att ändra din DNS är helt lagligt, reversibelt och, om inte din internetleverantör har några hårda begränsningar, är det också ett utmärkt sätt att kringgå geoblockering. Följ den här guiden för att ändra dina DNS-inställningar och se om det är därför som din app inte fungerar.

Steg 4 - Konfigurera en standardgateway-adress

Om du fortfarande har problem med att ansluta din applikation till Internet när VPN är aktiverat, kan du ställa in Bitdefender VPN-trafiken så att den använder standardgatewayen i ditt nätverk.

ⓘ Obs! Det här avsnittet gäller endast Windows-datorer.

1. Öppna först dina nätverksanslutningar: tryck på Windows Start-menyn windows key på skärmen, skriv sedan ncpa.cpL och tryck på Enter-tangenten på tangentbordet.

ncpa.cpL

2. Fönstret Nätverksanslutningar öppnas på din skärm och visar flera ikoner. Varje ikon representerar ett specifikt nätverkskort för din dator (t.ex. Bluetooth, nätverkskabel, Wi-Fi osv.). TAP-Windows Adapter V9 är Bitdefenders VPN-adapter.

Dubbelklicka på ikonen TAP-Windows Adapter V9 i den här listan eller högerklicka och välj Egenskaper från menyn.

TAP-Windows Adapter V9

3. Välj Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) och klicka sedan på knappen Egenskaper nedan.

IPv4

4. Öppna fliken Allmänt i fönstret som visar TCP/IPv4-protokollegenskaper och klicka sedan på knappen Avancerat.

Default Gateway - Vad gör du om en App inte fungerar med Bitdefender VPN?

5. Gå till fliken IP-inställningar och klicka på knappen Lägg till i avsnittet Standardgateways (Default Gateways).

Default gateways

6.  Ange routerns IP-adress, tryck sedan på knappen Lägg till och OK för att spara ändringen.

Default Gateway - Vad gör du om en App inte fungerar med Bitdefender VPN?

Så här hittar du din Standardgateway

I exemplet ovan har vi lagt till en standardgateway 192.168.0.1 som är standard-IP-adressen för de flesta routrar och ADSL-modem.

Du kan hitta IP-adressen för din egen router:

• Gå till startmenyn Vad gör du om en App inte fungerar med Bitdefender VPN? i Windows, skriv cmd och tryck på Enter.
  • Skriv ipconfig i kommandotolken och tryck sedan på Enter.
  • IP-adressen till din gateway visas bredvid Standardgateway.

Så här hittar du din Standardgateway

När du har följt alla ovanstående steg återansluter du till Bitdefender VPN. Den app som först inte fungerade bör nu kunna ansluta till internet.