Endpoint Detection and Response är en cybersäkerhetslösning som kontinuerligt övervakar nätverket på endpointnivå för att upptäcka misstänkt aktivitet, samtidigt som den tillhandahåller de verktyg som behövs för att försvara sig mot cyberattacker.

 

En effektiv lösning är utformad för utökad hotdetektering, fokuserad undersökning och respons. Den konsoliderar en omfattande teknikstack för säkerhet som inkluderar mycket effektiva förebyggande åtgärder och skydd mot avancerade ihållande hot som kan blockera de flesta attacker innan de genomförs. Förutom att stoppa skadliga aktiviteter registrerar och korrelerar den också misstänkta händelser för att identifiera potentiella attacker som har kringgått andra säkerhetslager.

 

Ett EDR-verktyg bör också erbjuda visualiseringar av incidenter på organisationsnivå för att möjliggöra effektiv respons, begränsa lateral spridning och stoppa pågående attacker.

Hur fungerar EDR?

hur endpoint detection and response fungerar

Avancerade verktyg för endpoint detection and response erbjuder en flerskiktad strategi för cybersäkerhet som kombinerar kontinuerlig övervakning, beteendeanalys, centraliserad hantering, automatiserad respons och omfattande riskanalys.

 

Hur effektiva och sofistikerade dessa system är kan variera beroende på leverantör, men de delar i allmänhet flera grundläggande funktioner och attribut. 

Se mer

Viktiga komponenter i en EDR-lösning

 

- Kontinuerlig övervakning och datainsamling - EDR-säkerhet använder agenter på varje endpoint för att kontinuerligt övervaka och registrera aktiviteter. Detta gör det möjligt att spåra ett brett spektrum av händelser och beteenden och registrera detaljerade loggar över endpointoperationer.

· Beteendeanalys och hotdetektering  - Med hjälp av sofistikerad beteendeanalys analyserar EDR-programvaran mönster i insamlade data för att identifiera avvikelser. Den här metoden är effektiv mot komplexa hot som fillösa attacker, ransomware och nolldagsexploateringar.

· Centraliserad hantering och analys - Data från endpoints samlas in och analyseras i ett centralt kontrollcenter, ofta med hjälp av molnbaserad teknik. Denna centraliserade analys hjälper till att identifiera hotmönster och ger en heltäckande bild av säkerhetsläget.

· Automatiserad och manuell respons och prioritering av incidenter - När ett hot upptäcks möjliggör EDR-säkerhetslösningar manuell eller automatisk respons, till exempel isolering av endpoints eller radering av skadliga filer. De prioriterar också varningar, så att säkerhetsteamen kan fokusera på kritiska incidenter. 

· Riskanalys och analys av mänskligt beteende - Avancerade EDR-lösningar utvidgar sin analys till att omfatta mänskligt beteende och organisatorisk risk, och bedömer olika faktorer för att identifiera och minska potentiella risker i nätverket.

· Stöd för hotjakt och kriminalteknisk analys - EDR-teknik möjliggör proaktiv hotjakt och kriminalteknisk analys genom att ge detaljerade insikter i endpointaktiviteter och historiska data, vilket underlättar mönsteridentifiering och försvarsförbättring

Betydelsen och fördelarna med EDR inom cybersäkerhet

 

Privatpersoner och organisationer, både stora och små, brottas med de allt vanligare och mer sofistikerade ransomware-attackerna. Effekterna av ransomware kan dock mildras avsevärt, om inte helt förhindras, genom en väl avvägd blandning av tekniska åtgärder och utbildning i cybersäkerhet.

 

· Håll dig uppdaterad med cybersäkerhetslösningar: En alltid uppdaterad programvara för cybersäkerhet, som utför aktiv skanning och erbjuder realtidsskydd mot olika former av cyberhot, däribland ransomware( teknik för att motverka ransomware).

· Var försiktig med e-post: Var försiktig när du tar emot e-post med länkar eller bifogade filer. Implementera avancerad e-postfiltrering och antispamteknik för att stärka e-postsäkerheten.

· Robust säkerhetskopieringsstrategi: Säkerhetskopiera konsekvent viktiga data med hjälp av den så kallade 3-2-1-strategin (dvs. tre kopior av dina data, två olika typer av media och en kopia som lagras offline) för att underlätta snabb återhämtning i händelse av en attack. 

· Flerskiktad endpoint- och nätverkssäkerhet: Använd avancerade system för endpointskydd i kombination med nätverkssegmentering och realtidsövervakning. Detta tillvägagångssätt begränsar spridningen av ransomware och identifierar onormal nätverksaktivitet tidigt.

· Least Privilege och autentisering med flera faktorer: Implementera "Least Privilege-principen" i kontrollen av användaråtkomst och tillämpa flerfaktorsautentisering för att lägga till ett extra lager av säkerhet.

· Regelbundna säkerhetsgranskningar och incidentplanering: Utvärdera regelbundet ert säkerhetsläge genom omfattande revisioner, inklusive sandlådetester, och ha en väl inövad incidenthanteringsplan för att åtgärda sårbarheter och reagera effektivt på potentiella intrång.

· Kontinuerlig utbildning och medvetenhet: Investera i kontinuerliga säkerhetsutbildningsprogram för ditt team, så att de blir medvetna om varningssignaler som social engineering och nätfiskeförsök, och därmed kan utgöra ett extra försvarsskikt. 

 

Genom att införliva dessa olika metoder i sin cybersäkerhetsstrategi är organisationen bättre rustad att minska riskerna med de alltmer sofistikerade ransomware-attackerna.

 

Jämförelse mellan EDR och andra cybersäkerhetsverktyg

 

 

Med tiden har verktygslandskapet för cybersäkerhet berikats med akronymer som EDR, EPP, XDR och MDR, som ofta skapar mer förvirring än klarhet för dem som inte arbetar inom området. Låt oss utforska nyanserna i jargongen och de unika rollerna och styrkorna hos dessa lösningar som de ser ut idag.  

 

EDR vs EPP

Endpoint Protection Platform (EPP) är den första försvarslinjen mot cyberhot på endpointnivå. Det är en integrerad säkerhetslösning som vanligtvis innehåller nästa generations antivirusprogram, programvara mot skadlig kod, webbkontroll, brandväggar och e-postgateways. Den är utformad för att förhindra kända hot och hot med igenkännbara mönster av skadligt beteende. Fokus för EPP är att stoppa hot på endpointnivå.  Medan EPP är inriktat på förebyggande åtgärder, ger EDR organisationerna verktyg för att upptäcka och reagera på hot efter kompromettering. Den kan identifiera, undersöka och begränsa hot som kringgår det inledande försvaret från EPP. EDR-lösningar för cybersäkerhet är ett andra lager av skydd, som ger säkerhetsanalytiker verktyg för att söka efter hot och upptäcka mer subtila faror. Det kan ge insikter om hur ett intrång uppstod, göra det möjligt att spåra hotaktörernas rörelser i nätverket och ge möjlighet att reagera på incidenter på ett effektivt sätt.

Skillnaden mellan EPP och EDR börjar bli otydlig, eftersom många moderna EPP-lösningar innehåller funktioner för endpointdetektering och respons, t.ex. avancerad analys för hotdetektering och analys av användarbeteende, som syftar till en mer holistisk syn på endpointsäkerhet.

 

EDR vs XDR och MDR

Även om Endpoint Detection and Response (EDR), Extended Detection and Response (XDR) och Managed Detection and Response (MDR ) har olika funktioner, kompletterar de här avancerade säkerhetslösningarna varandra. De används som försvarsnivåer som är anpassade till utvecklingen av både organisatoriska infrastrukturer och cybersäkerhetsområdet i allmänhet.

XDR utökar EDR genom att integrera säkerhetsrelevanta data i en organisations hela infrastruktur, inte begränsat till endpoints, utan omfattar nätverk, e-post, applikationer, molntjänster med mera. XDR förenar säkerhetskontrollpunkter, telemetri, analys och drift i ett företagssystem. Det använder säkerhetsanalys på organisationsnivå och korrelerar självständigt säkerhetshändelser för en mer heltäckande strategi. XDR ökar effektiviteten hos Security Operations Centers (SOC) genom en helhetssyn på hotbilden, automatisering och effektivisering av säkerhetsprocesser.

MDR, å andra sidan, är en outsourcad tjänst där cybersäkerhetsverksamheten sköts av externa experter som erbjuder kontinuerlig övervakning och hantering av hot med hjälp av avancerad teknik för upptäckt och respons. Dessa tjänster är särskilt värdefulla för organisationer som behöver förbättra sin cybersäkerhetskapacitet eller som saknar resurser för att hantera en omfattande SOC, eftersom de vanligtvis tillhandahåller övervakning 24/7, hotdetektering och stöd för att åtgärda problem.

Sammanfattningsvis fokuserar EDR-lösningar på endpoints och ger detaljerad insikt och svar på hot på denna nivå, medan XDR- och MDR-tjänster utökar skyddet och stödet genom en ökad närvaro över en organisations digitala fotavtryck respektive genom skydd som en hanterad tjänst.

EDR-exempel och användningsfall från verkligheten

 

 

Implementeringen av EDR-cybersäkerhet kan leda till en rad förbättringar av organisationens cybersäkerhetsläge och operativa effektivitet. Nedan följer en sammanställning av verkliga användningsfall och exempel som visar mångsidigheten och effekten av EDR när det gäller att förbättra cybersäkerhetsåtgärder och optimera operativa förfaranden inom olika branscher.

 

 • Ökad operativ effektivitet: En arkitektbyrå förbättrade sin operativa effektivitet genom EDR:s funktioner för automatiserad riskbedömning och hantering via en enda konsol. På samma sätt minskade en global batteritillverkare svarstiden med 50 %, vilket visar hur denna lösning kan effektivisera säkerhetsverksamheten. 

Minskad tid för säkerhetsadministration: EDR bidrog till att minska tiden för säkerhetsadministration med 70 % för en fransk utbildningsinstitution, medan en italiensk tillverkare av förpackningssystem också såg en minskning av tiden för säkerhetsadministration med 20-30 %.

Eliminerar säkerhetsöverträdelser: Lösningar för endpoint detection and response har en stark meritlista när det gäller att stoppa säkerhetsöverträdelser. Ett italienskt teknikföretag utrotade säkerhetsöverträdelser och ökade samtidigt endpoint-prestandan med 25 %

Färre falska positiva händelser: Många återförsäljare har använt EDR för att minska antalet falska positiva händelser, bland annat en av Europas ledande återförsäljare av motorcykelutrustning som uppnådde en 20-procentig ökning av endpointprestandan och smidigare drift över e-handel och fysiska butiker.

Ökad korrigeringsefterlevnad: EDR kan dramatiskt förbättra uppdateringsfrekvensen, vilket framgår av en amerikansk försäkringsmäklare som ökade uppdateringsfrekvensen från 50 % till 90 % eller en tillverkare av avancerade material som nådde en uppdateringsfrekvens på 97 %. Ett annat exempel är en bank i Wisconsin som stärkte försvaret mot sofistikerad skadlig kod och spionprogram med en 95-procentig efterlevnad av uppdateringar

Effektivisera efterlevnaden av dataskyddsbestämmelser: EDR hjälper till att navigera i det komplexa landskapet av efterlevnadsregler. En ideell organisation som hjälper personer som drabbats av cancer använde verktyg för upptäckt och respons på sina endpoints för att förbättra skyddet av personuppgifter, vilket ledde till betydande tids- och kostnadsbesparingar.

- Förbättrad prestanda för endpoints: EDR-lösningar har ofta en låg vikt, vilket resulterar i förbättrad prestanda för användarnas arbetsstationer, vilket noterades av ett italienskt tillverkningsföretag som upplevde en 25 % förbättring under skanningar

 

Du kan läsa fler relevanta fallstudier här.

EDR:s historik och framtid

 

Runt 2010 började traditionella antiviruslösningar, som främst bygger på signaturbaserad detektering, att betraktas som otillräckliga eftersom angriparna utvecklade metoder för att köra skadlig kod utan att installera igenkännbar skadlig kod, vilket kringgår traditionella försvar.

 

Det fanns dokumentbaserad skadlig kod, med skadliga skript inbäddade i dokumentfiler (Excel, PDF, Word, PowerPoint osv.), som ofta levererades via nätfiskekampanjer. Fillösa angrepp utförde processer i minnet eller utnyttjade betrodda systemprocesser, vilket gör dem osynliga för signaturbaserade detekteringsverktyg. EternalBlue-exploateringen, som används av malware som WannaCry och NotPetya, kommer förmodligen för alltid att finnas med i historieböckerna om cybersäkerhet. Traditionella antivirusprogram var bara effektiva mot känd skadlig kod och missade en stor del av de nya hoten. Tidiga mjukvaruprodukter för EDR var komplexa och kunde leda till överbelastning av varningar, vilket krävde betydande säkerhetsexpertis och resurser för att fungera effektivt.

Termen "Endpoint Detection and Response" introducerades officiellt 2013 av Gartners analytiker Anton Chuvakin som såg det som en lösning för att ge mer djupgående insyn i systemaktiviteter och för att upptäcka och undersöka misstänkta aktiviteter på värddatorer och endpoints.

 

I takt med att cybersäkerhetsområdet utvecklas gör även verktygen det, och en av de viktigaste trenderna som specialisterna har noterat är en utveckling mot integrering av säkerhetsplattformar. Till exempel räknar Gartner med att under 2019 kommer EDR- och EPP-resurser att konvergera till enhetliga system som hanteras via ett enda gränssnitt. Dessa integrerade lösningar ger snabbare upptäckt av hot och automatiserade svar, vilket innebär en betydande utveckling av metoder och verktyg för endpointsäkerhet.

En annan stark trend är molndrivna lösningar som erbjuder endpointskydd, endpoint detection and response, skydd mot mobila hot och integrerad sårbarhetshantering. Avancerade EDR-lösningar kommer med största sannolikhet att fortsätta använda automatisering, machine learning och AI för att öka effektiviteten, och i högre grad integrera User and Entity Behavior Analytics (UEBA) för att upptäcka avvikelser baserade på användarbeteende. 

Bästa praxis för val av EDR-lösningar

 

 

Utgångspunkten för ett framgångsrikt införande av EDR är att man accepterar att intrång är oundvikliga och att det är viktigt att snabbt upptäcka och åtgärda dem. En lösning för endpoint detection and response ger din organisation större insyn i avancerade hot, vilket i sin tur gör det möjligt att ingripa snabbt. 

För att effektivt kunna balansera traditionell säkerhet med EDR-funktioner måste dessa integreras med plattformar för endpointskydd. Och sist, men inte minst, kom ihåg att användarvänliga lösningar minimerar effekterna av eventuella kompetensbrister inom cybersäkerhetsteamet.

 

Att driftsätta en EDR-cybersäkerhetslösning kommer med sin egen uppsättning utmaningar och överväganden. En lösnings effektivitet bör mätas baserat på dess förmåga att upptäcka hot och dess täckning, samtidigt som man ser till att lösningen inte medför onödig komplexitet i organisationen. Dessutom har beslutet mellan intern hantering av EDR eller att välja en hanterad lösning betydande konsekvenser för säkerhetsteamets arbetsbelastning och organisationens cybersäkerhetsberedskap.

 

Att välja rätt lösning är ett beslut som bör skräddarsys efter organisationens specifika behov, med hänsyn till bransch, storlek, befintlig säkerhetsinfrastruktur och potentiell tillväxt. En lösning som kan utvecklas, potentiellt till XDR eller MDR, är ett utmärkt sätt att framtidssäkra organisationens cybersäkerhetsstrategi. När organisationen växer kan EDR-lösningen skalas i enlighet med detta och anpassas till de nya utmaningarna.

 

Är en EDR-lösning nödvändig om en organisation redan använder antivirusprogram?

Medan antivirusprogram är avgörande för att skydda mot känd skadlig kod, tar EDR-lösningar din cybersäkerhet till nästa nivå med avancerade detekterings- och svarsfunktioner.

De använder beteendeanalys för att upptäcka sofistikerade hot inom och utanför organisationen och ger en djupare inblick i endpointaktiviteter.

Detta möjliggör snabbare incidenthantering, kontinuerlig övervakning av endpoints och stöd för proaktiv hotjakt och kriminaltekniska undersökningar. Baserat på dina exakta behov och risktoleransnivå kan ett AV visa sig vara otillräcklig. 

Kan organisationer utan cybersäkerhetsteam ändå dra nytta av EDR?

Effektiv användning av EDR-verktyg kräver dedikerade säkerhetsexperter som kan analysera varningar och reagera på hot. Därför kan organisationer som saknar sådana personalresurser få svårt att dra nytta av dessa lösningar till deras fulla potential.

Det finns alternativ som Managed Detection and Response (MDR )-tjänster, som erbjuder en heltäckande lösning som kombinerar EDR-teknik med dygnet-runt-övervakning av erfarna externa hotjägare och säkerhetsanalytiker.

När bör en organisation ersätta EDR med XDR?

När man överväger att övergå från en EDR- till en XDR-lösning (Extended Detection and Response) beror beslutet ofta på hur komplex IT-miljön är och behovet av bredare insyn.

XDR utökar möjligheterna med EDR genom att integrera fler säkerhetskomponenter i nätverket, inklusive molntjänster, vilket ger en enhetlig översikt och skydd mot hot på alla era plattformar.

Så om din organisation behöver en mer samordnad strategi för att upptäcka och hantera hot på grund av en mångsidig och komplex IT-infrastruktur kan XDR vara det rätta steget uppåt.