XDR (Extended Detection and Response ) är en lösning som går längre än EDR (Endpoint Detection and Response). Den integrerar data från flera säkerhetslager, t.ex. endpoints, servrar, molnapplikationer, e-post och nätverk, och bryter ner traditionella säkerhetssilos.

 

På en övergripande teknisk nivå består ett XDR-system av en frontend och en backend. Olika frontendlösningar fokuserar på identifiering och hantering av hot via förebyggande och skyddande säkerhetslager. XDR:s backendmekanismer ger robust analys, automatiserade svar och korrelerade varningar i form av incidenter som kan läsas av människor.

 

Denna metod är utformad för att ge snabb, automatiserad upptäckt och triage. För att göra detta måste XDR samla in och korrelera svaga signaler från flera källor för att sammanställa dem till en händelse, ge snabb tillgång till data för hotjakt och grundorsaksanalys, och göra allt detta i en enda konsol.

 

De viktigaste funktionerna i XDR omfattar:

 

· Avancerad analys i XDR: XDR-säkerhetssystem analyserar data från en mängd olika källor inom en organisation, däribland identiteter, endpoints, e-post, nätverk och IoT-enheter, och kombinerar dem med global hotinformation.

· Automatiserad detektering och respons: XDR har förmågan att automatiskt upptäcka, bedöma och åtgärda hot i realtid. För att utöka fokus utöver endpoints inkluderar XDR andra datakällor för en mer komplett bild. XDR innehåller också omfattande automatiserad analys av alla datakällor inom organisationen.

· Integration av AI och machine learning i XDR: Utökade detekterings- och responslösningar utnyttjar AI (artificiell intelligens) för att övervaka och automatiskt motverka hot. Algoritmer för machine learning identifierar och flaggar för signaler som tyder på misstänkt aktivitet, för förbättrat skydd, upptäckt och svarskapacitet.

· Analys av incidenter: Genom att samla in och korrelera olika signaler som normalt skulle gå obemärkta förbi till incidenter som analytiker inte har tid eller verktyg för att analysera, ger XDR en tydlig bild av säkerhetsincidenter och attacker. Den skapar automatiskt mänskligt läsbara insikter för riktade och mer effektiva åtgärder mot cyberhot. 

 

Hur fungerar XDR?

xdr inom cybersäkerhet

XDR (Extended Detection and Response ) integrerar olika säkerhetsverktyg för att optimera upptäckt och svar genom strömlinjeformad analys, datakorrelation och automatiserad hotutredning. Den konsoliderar relaterade data, använder machine learning-analys och ger ett enhetligt perspektiv över flera säkerhetslager, vilket underlättar snabb identifiering av hot och respons.

 

XDR-system fungerar i tre huvudsakliga steg: datainsamling, avancerad hotdetektering samt integrerad och flexibel respons:

Se mer

 

1. Insamling och analys av data

XDR:s programvara för cybersäkerhet samlar in data från flera lager i en organisations teknikstack, däribland nätverk, endpoints, molntjänster, e-post samt både intern och extern trafik. Detta är grundläggande för att skapa en detaljerad säkerhetsbaslinje och fånga hela omfattningen av säkerhetsmiljön eftersom det gör det möjligt att identifiera incidenter som traditionella försvar missar. 

2. Förbättrad hotdetektering med hjälp av kontextuell förståelse

XDR bearbetar insamlade data för att identifiera incidenter med hjälp av avancerad AI och ML. Målet är att leverera en enhetlig bild av en incident så att analytikerna får en kontextuell förståelse av hotet. Processen innebär att analysera och korrelera olika dataströmmar, identifiera ovanliga mönster och beteenden relaterade till ett cyberhot samt optimera larmhanteringen genom att korrelera relaterade incidenter.

 

3. Integrerad respons och adaptiv hantering

När en incident upptäcks prioriterar XDR den baserat på allvarlighetsgrad och potentiell påverkan. Teamet automatiserar sedan responsen, vilket inkluderar omedelbar hotbegränsning och sanering, eller djupare analysprocesser. Eftersom XDR verkar över alla säkerhetsnivåer baseras integrerad respons och adaptiv hantering på djup och bred kunskap om miljön. Denna integrerade respons hanteras från en central konsol för effektivitet och tydlighet. Skräddarsydda åtgärder vidtas för att effektivt begränsa hoten och samtidigt minimera påverkan på kritiska system.

Typer av XDR

 

En XDR-lösning klassificeras som "Native" eller "Hybrid" beroende på om dess telemetrikällor kommer från samma leverantörs portfölj eller från olika leverantörer. "Managed XDR" är en typ av lösning som uppstod när nya tjänstepaket dök upp på marknaden för cybersäkerhet.

 

Native XDR

Denna typ har en hög nivå av integration och optimering mellan komponenter eftersom datakällorna och hanteringen skapas av samma leverantör. Denna typ av XDR leder till bättre upptäckt och respons med en lägre belastning på säkerhets- och driftteam eftersom en enda leverantör ansvarar för upptäckt och respons på hanteringssidan, men viktigare är att de också ansvarar för att skapa och underhålla alla integrationer med datakällor. Även om nyckelfärdiga integrationer är idealiska för de flesta organisationer, kan andra med välfinansierade säkerhets- och driftsteam se att dessa lösningar har begränsad kompatibilitet med mycket olika infrastrukturer. Dessa stora organisationer tenderar att titta på hybrid XDR för att passa in med deras mycket komplexa och kostsamma SIEM (Security Information and Event Management) distributioner.

 

 

Hybrid (eller öppen) XDR

Dessa lösningar är utformade för att integreras med ett brett utbud av säkerhetsprodukter och tjänster, oavsett leverantör. De passar bra för organisationer med en heterogen blandning av säkerhetsverktyg, eftersom hybrid XDR kan sammanställa och analysera data från flera källor för att ge en mer komplett bild av säkerhetslandskapet. Nackdelen är att djupet och bredden i integrationerna ägs av organisationen. Om du inte är intresserad av ett SIEM efter alla dessa år, är din organisation sannolikt inte en kandidat för denna typ av XDR eftersom du inte kommer att komma lika djupt som med inbyggda XDR-lösningar, och definitivt inte lika snabbt. Å andra sidan, om du har ett dedikerat Security Operations Center (SOC) och ett brett team är detta XDR för dig.

 

 

Hanterad XDR (MDR)

XDR-tjänster som erbjuds och drivs av en tredjepartsleverantör är ofta en del av en bredare hanterad säkerhetstjänst, därav akronymen MDR (Managed Detection and Response). Förutom den nödvändiga tekniken bidrar MDR även med mänsklig expertis för övervakning, hantering och reaktion på hot. Detta alternativ är fördelaktigt för organisationer som saknar interna resurser eller expertis för att hantera en XDR-cybersäkerhetslösning på egen hand.

Fördelar med XDR inom cybersäkerhet

 

XDR-tekniken (Extended Detection and Response) ger organisationer ökat skydd mot hot genom förbättrad upptäckt, strömlinjeformad drift och snabb reaktionsförmåga.

 

· Tidig upptäckt av hot  - XDR ger överlägsen tidig upptäckt av hot genom att utnyttja bred dataintegration i olika miljöer, däribland moln- och nätverksinfrastrukturer. Dessa integrationer ger en nyanserad bild av potentiella hot, vilket avsevärt minskar sannolikheten för större intrång och förbättrar den övergripande säkerhetsställningen.

· Snabb respons - XDR:s överlägsna detekteringsfunktioner minskar dramatiskt den tid som angripare förblir oupptäckta, vilket minskar deras möjligheter att göra omfattande skada. Genom att underlätta snabb och effektiv incidentanalys och fokusera teamen på effektiva åtgärder minskar XDR avsevärt risken för framgångsrika attacker och efterföljande konsekvenser.

· Förbättrad effektivitet  - Genom att automatisera och effektivisera säkerhetsuppgifterna får cyberteamen mer tid att fokusera på kritiska hot.

· Upptäckt av sofistikerade hot - XDR använder avancerad analys och machine learning för att upptäcka sofistikerade cyberhot som traditionella system kanske missar. Det kan röra sig om mycket komplexa hot som snabbt identifieras och åtgärdas.

· Förbättrad SOC-prestanda - XDR ökar SOC:s (Security Operations Center) effektivitet genom att orkestrera komplexa arbetsflöden med flera verktyg. Detta resulterar i en effektivare SOC med förbättrade möjligheter att hantera ett brett spektrum av säkerhetshot.

XDR vs. Andra cybersäkerhetslösningar

 

XDR är en viktig utveckling inom cybersäkerhet eftersom det ger en strategi som omfattar hela miljön. EDR-lösningar har visserligen förbättrat säkerheten för många organisationer, men de är enbart inriktade på data från endpoints, vilket begränsar deras syn på en miljö. SIEM-lösningar samlar in och analyserar loggdata från en mängd olika system, men de saknar sammanhang.

 

XDR kombinerar fördelarna med dessa system med avancerad analys, automatisering och bredare dataintegration. Låt oss se vad som gör Extended Detection and Response-tekniken till ett så kraftfullt verktyg för organisationer och hur den exakt kan jämföras med andra lösningar.

 

XDR vs. EDR

EDR (Endpoint Detection and Response) fokuserar på att övervaka och reagera på hot på endpointnivå, inklusive stationära datorer, bärbara datorer och andra enheter. Medan EDR samlar in signaler från endpoints, utökar XDR omfattningen genom att integrera data från ett bredare utbud av källor som nätverk, moln, identiteter och applikationer. Detta ger ett bredare säkerhetsperspektiv och gör det möjligt för XDR att identifiera dolda hot som kan missas med enbart EDR.

 

XDR vs. MDR

MDR (Managed Detection and Response) är en uppsättning tjänster som ger organisationer hanterad övervakning av och respons på hot. Tjänster bygger ofta på XDR-teknikstackar. Även om en XDR-verktygsstack automatiserar säkerhetsuppgifter och förbättrar analytikernas produktivitet, är den lämplig för organisationer med interna säkerhetsoperationscenter (SOC). Organisationer som inte har tillräckligt med dedikerade analytiker eller en SOC för att dra full nytta av XDR kan dra nytta av tjänster som tillhandahålls av Managed Detection and Response (MDR). Dessa erbjudanden ger 24/7-support och expertis som kombinerar insikter från en XDR-verktygsstack med global Threat Intelligence (TI) och tillämpning av mänskliga och tekniska verktyg som inte är direkt tillgängliga för alla organisationer.

 

XDR vs. SIEM

SIEM (Security Information and Event Management) samlar in och analyserar loggdata och identifierar säkerhetshot baserat på fördefinierade regler. Vanligtvis saknas automatiserad incidentanalys och funktioner för styrd respons. XDR kan komplettera SIEM genom att erbjuda realtidsövervakning och avancerad analys för att upptäcka hot, tillsammans med automatiserade svarsfunktioner.

 

 

XDR-historik

 

Extended Detection and Response (XDR) är en naturlig utveckling av Endpoint Detection and Response (EDR). Från och med 2010 visste alla att traditionella antiviruslösningar blev alltmer otillräckliga i takt med att angriparna utvecklade sofistikerade metoder för att kringgå det traditionella försvaret. Det här ledde till uppkomsten av EDR. Detta tillvägagångssätt gav mer omfattande detekterings- och svarskapacitet genom att kombinera input från flera endpoints. Men det krävdes mer för att avvärja avancerade hot.  

 

Vi kan hitta rötter till termen "XDR" som går tillbaka till omkring 2018. Detta innebar en utveckling av cybersäkerheten i takt med att cyberhoten blev alltmer komplexa och omfattade flera sektorer. Det var inte, och är fortfarande inte, definierat som ett distinkt verktyg. XDR är snarare ett koncept som omfattar integrationer av olika befintliga cybersäkerhetsverktyg. Det innehåller komponenter som analys av nätverkstrafik (NTA), system för upptäckt och förebyggande av intrång, molnintegrationer - otaliga dataflöden i en och samma lösning.

Det var tydligt att det krävdes mer holistiska och integrerade tillvägagångssätt när cyberhoten utvecklades till att utnyttja flera vektorer och ingångspunkter. XDR byggdes för att fylla denna lucka genom att ge omfattande insyn i olika IT-miljöer, inklusive endpoints, nätverk, molntjänster, identiteter och applikationer.

 

I början av 2022 lanserade Bitdefender sin egen dedikerade native XDR-lösning som är utformad för att maximera effektiviteten hos säkerhetsteam, minimera angriparnas uppehållstid och öka kundorganisationernas cyberresiliens.

Vilka är stegen för att effektivt implementera en XDR-lösning?

En effektiv implementering av en XDR-lösning börjar med en förståelse för er nuvarande infrastruktur och era säkerhetsbehov. Identifiera de viktigaste integrationerna och datakällorna som en XDR-lösning sannolikt kommer att kräva för att skapa en heltäckande bild av hoten.

Ju fler källor desto bättre, men samarbeta med din leverantör för att förstå hur XDR passar in i din miljö idag, och hur det kommer att anpassas för att uppfylla dina framtida behov.

Är XDR bättre än EDR?

Det handlar inte bara om att vara "bättre", EDR är snarare begränsat till endpoints, medan XDR utökar detta genom att införliva information från olika källor, t.ex. nätverk, molntjänster och applikationer.

Detta gör att den kan fånga upp komplexa hot som enbart EDR kanske inte upptäcker. För organisationer med komplicerade IT-konfigurationer ger XDR ett starkare skydd mot ett bredare spektrum av hot och automatiserar svaren, vilket gör det till en effektivare lösning än EDR i sig.

Hur snabbt kan ett företag se fördelarna med att implementera XDR?

Fördelarna med att implementera XDR kan märkas relativt snabbt, ofta inom några veckor till några månader efter införandet. Den omedelbara fördelen är den enhetliga visibiliteten över olika säkerhetslager, vilket leder till snabbare och mer exakt upptäckt av hot.

Företagen drar också nytta av XDR:s automatiserade svarsåtgärder, vilket minskar den tid och ansträngning som krävs för att hantera hot. Med tiden, när systemet samlar in mer data, blir det allt effektivare på att identifiera mönster och potentiella hot.