Managed Detection and Response (MDR) är en cybersäkerhetstjänst som kombinerar övervakning och respons dygnet runt med expertdriven analys och proaktiv hotjakt. MDR använder avancerad teknik som hanteras av högkvalificerad personal för att skydda nätverk, endpoints och molnmiljöer. Denna tjänst går utöver traditionella säkerhetsåtgärder och fokuserar på tidig upptäckt, snabb respons och löpande hotinformation för att förbättra en organisations övergripande cybersäkerhetsställning och motståndskraft.

Hur fungerar MDR?

MDR

 

Cybersäkerhetstjänsten Managed Detection and Response (MDR) följer en systematisk process för att skydda organisationer från alla kända och okända cyberhot, som består av fyra huvudsteg: driftsättning, övervakning och upptäckt, respons och rapportering. 

 

Varje steg säkerställer att organisationer förbättrar sitt säkerhetsläge med en proaktiv  genom att införliva teknik från olika områden: endpoint, nätverk och moln.

Se mer

 

· Driftsättning - Driftsättningsfasen av MDR innebär att man implementerar en teknikstack som vanligtvis omfattar EDR-verktyg (endpoint detection and response) och integrerade molntjänster. Målet är att skapa en lösning som är redo att användas, skräddarsydd för omedelbar hothantering och anpassad till varje organisations specifika säkerhetskrav.

 

· Övervakning och detektering - När MDR-tjänsterna har driftsatts innebär de kontinuerlig övervakning dygnet runt av organisationens nätverk och endpoints med hjälp av avancerad teknik och mänsklig expertis. Automatiserade system som drivs av aktuella hotinformationsdata spelar en viktig roll i den inledande upptäckten av oregelbunden verksamhet och potentiella hot. Mänskliga analytiker är dock viktiga i denna fas, eftersom de tolkar och validerar dessa varningar och säkerställer korrekt hotidentifiering. De prioriterar hot baserat på deras potentiella påverkan och sammanhang, och skiljer verkliga hot från godartade avvikelser.

 

· Respons -  När ett hot har upptäckts övergår MDR-tjänsterna till responsfasen. Initialt använder MDR containment för att begränsa effekten och spridningen av hotet, i princip genom att skapa en barriär mot ytterligare intrång eller skador. Denna begränsning är ett viktigt första steg i hanteringen av komplexa hot i flera steg.   Efter begränsningen genomför skickliga cybersäkerhetsanalytiker detaljerade undersökningar för att fullt ut förstå hotets omfattning och allvarlighetsgrad. Genom avancerad analys och kontextuell förståelse kan de avgöra vilken åtgärd som är mest effektiv. Detta kan omfatta en kombination av manuella åtgärder och automatiserade svar, anpassade till incidenten. Målet är att neutralisera och helt eliminera högprioriterade hot från systemet.  Som en del av den omfattande insatsen fokuserar MDR-tjänsterna också på att återställa drabbade endpoints till det skick de hade före infektionen, så att de drabbade systemens integritet och funktionalitet bibehålls.

 

· Rapportering - MDR-tjänsterna avslutar processen med en grundlig rapportering. Varje incident dokumenteras i detalj och beskriver hotets karaktär, detekteringsprocessen, de åtgärder som vidtagits för att minska hotet och lösningsstrategin. Denna fas är obligatorisk för att säkerställa att organisationerna är bättre rustade för framtida hotförebyggande åtgärder.

Viktiga komponenter i MDR

 

 

Effektiviteten hos Managed Detection and Response (MDR) är beroende av flera viktiga komponenter, som alla spelar en viktig roll i det övergripande säkerhetsramverket:

 

· Leverantörsägd teknikstack: Kärnan i MDR-tjänsterna är en teknikstack som hanteras och drivs av leverantören. Denna stack är skräddarsydd för övervakning, upptäckt och aktiv begränsning av hot i realtid. Det inkluderar verktyg som EDR, som är viktiga för att samla in och analysera säkerhetstelemetri från olika källor, inklusive nätverk, endpoints och molntjänster.

· Personal med expertkunskaper: En viktig komponent i MDR-tjänster är den mänskliga expertisen bakom dem. Personal med kompetens inom övervakning, upptäckt och bekämpning av hot, tillsammans med hotinformation och incidenthantering, arbetar dagligen med kunddata. De ser till att varje aspekt av hotbilden kontinuerligt övervakas och hanteras.

· Fördefinierade processer och detekteringsinnehåll: MDR-tjänster är beroende av specialiserat detekteringsinnehåll, en term som omfattar en stor uppsättning verktyg och metoder som används för att identifiera hot. Från regler och signaturer som är inriktade på känd skadlig kod till avvikelsedetektering, beteendemönster som kan tyda på ett säkerhetsintrång samt AI och algoritmer för machine learning, uppdateras detekteringsinnehållet kontinuerligt för att hålla jämna steg med de föränderliga cyberhoten. 

· Förmåga att agera på distans: Utöver att bara larma och meddela, erbjuder MDR-tjänster fjärrstyrd begränsning, utredning och inneslutning av aktiviteter. Organisationer kan därmed reagera snabbt och effektivt på hot, även om de saknar intern expertis. Detta inkluderar att återställa systemen till det skick de var i före attacken och att säkerställa en heltäckande lösning på varje incident. 

· Prioritering och hotjakt: MDR-tjänster skiljer mellan godartade händelser och verkliga hot genom hanterad prioritering. Mänskliga hotjägare söker proaktivt efter indikatorer på attacker så att även de subtila hoten identifieras och hanteras.

Typer av MDR

 

Managed Detection and Response (MDR) är ett paraplybegrepp som har utvecklats i olika varianter för att hjälpa organisationer att välja en lösning som passar deras unika cybersäkerhetsbehov. Här är vanliga typer av dessa cybersäkerhetstjänster, kategoriserade efter deras fokusområden:

 

· MEDR (Managed Endpoint Detection and Response) begränsar fokus för MDR till endpoints - enheter som bärbara datorer, stationära datorer och mobiltelefoner. Det använder specialverktyg för endpointskydd och erbjuder riktat försvar mot hot som skadlig kod och ransomware.

· MNDR (Managed Network Detection and Response) fokuserar på nätverkssäkerhet och skyddar element som routrar, switchar och brandväggar. Det är skräddarsytt för att övervaka nätverkstrafik och försvara mot hot som är specifika för nätverksinfrastruktur.

· MXDR (Managed Extended Detection and Response) utökar kapaciteten över endpoints, nätverk, molntjänster och potentiellt IoT-enheter. Det är i princip en heltäckande version av MDR, som integrerar olika säkerhetsaspekter i en enhetlig tjänst. Det är viktigt att notera att MXDR inte är en annan enhet än MDR utan snarare en förlängning av den. Medan MEDR och MNDR ger fokuserad säkerhet inom specifika områden, sammanför MXDR dessa element och erbjuder ett mer integrerat och expansivt tillvägagångssätt för MDR.

 

För organisationer som utvärderar MDR-tjänster kommer valet mellan MEDR, MNDR och MXDR att vara mindre tydligt, eftersom det beror på de specifika säkerhetsbehoven, den befintliga infrastrukturen och den önskade täckningen.

Vilka utmaningar tar MDR itu med?

 

 

De flesta organisationer står idag inför cybersäkerhetsutmaningar som går långt utöver att distribuera säkerhetsteknik. De krav som ställs på säkerhetsteamen handlar inte bara om att hantera hot utan också om effektiv resursanvändning, samtidigt som driftskontinuiteten upprätthålls. MDR-tjänster framstod som en helhetslösning på en rad olika utmaningar, t.ex:

 

· Varningströtthet: Organisationer använder vanligtvis olika säkerhetsverktyg som genererar många varningar och många falska positiva resultat. Detta kan skapa en stor mängd meddelanden som överväldigar säkerhetsteamen. MDR-tjänster filtrerar bort falska positiver och lyfter fram verkliga hot, vilket minskar risken för att missa kritiska händelser.

· Verktygens komplexitet: Avancerad säkerhetsteknik innebär ofta en brant inlärningskurva och komplexa implementerings- och hanteringsprocesser. Managed detect and response-tjänster är en mer tillgänglig och användarvänlig lösning för organisationer, som snabbt förbättrar deras övergripande säkerhetsläge utan behov av specialiserad intern expertis.

· Begränsad kompetens och begränsade resurser: Många organisationer, särskilt mindre, saknar de resurser och specialkunskaper som krävs för effektiv cybersäkerhet. MDR erbjuder en nivå av säkerhetsexpertis som annars kanske skulle vara ouppnåelig, genom att tillhandahålla expertanalyser och skräddarsydda svarsåtgärder.

· Efterlevnads- och integritetsfrågor: Regler för efterlevnad och sekretesstandarder förändras ständigt, och organisationer utsätts för juridiska risker och ryktesskador om de inte upprätthåller integriteten och sekretessen för sina data. MDR är ofta den bästa lösningen för att säkerställa att en organisation helt uppfyller denna typ av krav.

· Kontinuerlig övervakning: Cyberhot kan uppstå när som helst, men för många organisationer är det inte ett reellt alternativ att hantera och bemanna en säkerhetsverksamhet in-house dygnet runt. En MDR hanterar denna utmaning genom att erbjuda övervakning och respons dygnet runt.

·Avancerade hot: Cybersäkerheten står för närvarande inför snabbt föränderliga hot som APT:er, nolldagsexploateringar, ransomware och sofistikerade nätfiskemetoder. MDR-tjänster uppdaterar kontinuerligt sin hotinformation och använder dessutom proaktiva åtgärder som hotjakt. Detta tillvägagångssätt hjälper organisationer att vara förebyggande i sitt försvar, en nivå av vaksamhet och expertis som är svår att upprätthålla med enbart interna resurser.

 

De främsta fördelarna med MDR för företag

 

För ledningsgrupper drivs beslutet att integrera Managed Detection and Response av dess förmåga att leverera betydande fördelar och förbättra både effektiviteten och ändamålsenligheten i deras cybersäkerhetsarbete. Här är de viktigaste fördelarna:

 

·       Operativ effektivitet: MDR optimerar säkerhetsarbetet och minskar arbetsbelastningen för interna team avsevärt. Genom att integrera olika säkerhetsfunktioner i ett sammanhängande system effektiviserar dessa tjänster processen för att identifiera, bedöma och mildra hot, vilket frigör interna resurser och gör att de kan fokusera på andra kritiska affärsverksamheter.

·       Snabbare upptäckt och respons: Med hjälp av avancerad analys och automatiserade processer kan MDR-tjänster snabbt identifiera hot och sätta in åtgärder för att begränsa den potentiella påverkan och säkerställa kontinuitet i verksamheten.

·       Förbättrad säkerhetsställning: MDR svarar inte bara på hot när de uppstår, utan förbättrar också organisationens förmåga att förutse och förbereda sig för potentiella framtida cybersäkerhetsutmaningar.

·       Skalbarhet och flexibilitet: MDR-tjänster är skalbara, vilket gör dem lämpliga för företag i alla storlekar. De kan anpassas till organisationens föränderliga behov, t.ex. när verksamheten skalas upp, anpassas till ny teknik eller expanderar till nya marknader. 

·       Kostnadseffektivitet: Att implementera MDR kan vara en kostnadseffektiv lösning, särskilt för små och medelstora företag. Det ger ofta tillgång till förstklassiga säkerhetsresurser och expertis till en bråkdel av kostnaden för att bygga upp och underhålla ett internt team.

·       Tillgång till avancerad teknik och expertis: I linje med föregående punkt erbjuder MDR-tjänster organisationer tillgång till avancerade verktyg och den kompetens på hög nivå som krävs för att använda dem utan att behöva göra stora investeringar i teknik och utbildning.

·        Förbättrad efterlevnad och riskhantering: Genom att tillhandahålla expertrådgivning och säkerställa att säkerhetsåtgärderna uppfyller branschens och lagens krav minskar dessa tjänster risken för bristande efterlevnad och de ekonomiska och ryktesmässiga konsekvenser som detta medför.

 

MDR vs. traditionella säkerhetslösningar

 

MDR utmärker sig genom att förbättra och utöka kapaciteten hos konventionella verktyg som EDR, XDR, Managed SIEM och MSSP. Låt oss ta en titt på de viktigaste skillnaderna.

 

MDR vs. EDR (Endpoint Detection and Response)

EDR fokuserar på övervakning och analys av endpointbeteenden, med hjälp av automatiserade svar baserade på fastställda regler och mönster. Även om det är effektivt för att registrera endpointaktiviteter kan det bli komplext och resurskrävande.  MDR kompletterar EDR genom att introducera mänsklig expertis för analys och beslutsfattande, erbjuda mogna processer och bredare hotinformation. Denna integration gör det möjligt för organisationer att utnyttja EDR-funktionerna mer effektivt utan att behöva hantera komplexa EDR-lösningar.

 

MDR vs. XDR (utökad detektering och respons)

XDR utökar möjligheterna med EDR (se ovan) genom att sammanställa data från endpoints, nätverk, moln och andra källor för en bredare säkerhetsanalys. MDR förbättrar funktionaliteten hos XDR genom att integrera mänsklig expertis inom proaktiv hotjakt, kontinuerlig övervakning dygnet runt och strategiska åtgärder. 

 

MDR vs. hanterad SIEM (hantering av säkerhetsinformation och händelser)

Hanterade SIEM samlar in och analyserar data från olika säkerhetsenheter och nätverkskällor. SIEM-lösningar är visserligen kraftfulla, men kan vara komplexa och kräva betydande expertis för att tolka och agera på data på ett effektivt sätt.  MDR hanterar dessa utmaningar genom att erbjuda en mer strömlinjeformad metod som ger tydliga och användbara insikter med mindre komplexitet. Dessa tjänster säkerställer att data och varningar tolkas korrekt och åtgärdas omedelbart.

 

MDR vs. MSSP (leverantörer av hanterade säkerhetstjänster)

MSSP erbjuder ett brett utbud av säkerhetstjänster, däribland övervakning och validering av varningar. De deltar dock vanligtvis inte i aktiv hothantering, utan lämnar detta ansvar till kunden. MDR går längre än den traditionella MSSP-modellen genom att inte bara identifiera hot utan också aktivt reagera på dem.

 

Välja rätt leverantör av MDR

 

 

Cybersäkerhetsleverantörer erbjuder olika funktioner till olika kvalitetsnivåer och kostnader, vilket kan göra det svårt att välja rätt lösning för din organisation. Här är några allmänna frågor som du bör tänka på när du utvärderar leverantörer, enligt Gartner och andra ansedda källor för marknadsundersökningar:

 

 

·       Vilken erfarenhet och kompetens har de ?Leverantören ska ha dokumenterad erfarenhet av att leverera effektiva och tillförlitliga MDR-tjänster till kunder inom olika branscher och regioner. De bör också ha bred och djup kunskap om olika tekniker och telemetrikällor, t.ex. endpoint, nätverk, moln och applikationer, för att kunna upptäcka och reagera på ett brett spektrum av hot.

·       Vilka är deras responsmöjligheter? Leverantören ska kunna vidta snabba och beslutsamma åtgärder för att begränsa och eliminera hot för din räkning eller åtminstone förse dig med enkla mekanismer för att godkänna eller initiera åtgärderna själv.

·       Är leverantörens tjänster tydliga och konsekventa ?Gynna leverantörer som har en tydlig och konsekvent beskrivning av tjänsten och som åtar sig att kommunicera regelbundet och öppet om tjänstens status och resultat, samt om eventuella problem eller utmaningar som kan uppstå.

·       Finns det en väletablerad onboardingprocess ?Leverantören bör ha processer på plats för en bred onboardingprocess som fångar upp er infrastruktur och era affärsattribut. Tjänsterna bör anpassas till er miljö och era krav, och leverantören måste förstå sammanhanget och prioriteringarna i er organisation.

·       Vilka är teamets experter?Välj en leverantör som kan visa att de har ett team med kvalificerade och certifierade cyberexperter, eftersom det är de som analyserar, undersöker och stoppar hot innan de blir incidenter. Leta efter MDR-partners som främjar en kontinuerlig utbildningskultur och ser till att deras team är uppdaterade om de senaste trenderna och utvecklingen inom cyberområdet.

 

 

Även om du är nöjd med svaren på alla ovanstående frågor kan du be om referenser från deras befintliga eller tidigare kunder och begära en demo eller ett test av deras MDR-tjänst (Managed Detection and Reposne). Gör också din research och jämför olika leverantörer baserat på oberoende recensioner eller betyg från ansedda källor, eftersom de kan ge objektiva och opartiska utvärderingar.

Hur integreras MDR med befintlig säkerhetsinfrastruktur?

En effektiv integrering av MDR-tjänsteri befintliga system är en viktig aspekt av en robust säkerhetsstrategi.

Dessa tjänster är utformade för att komplettera och förbättra en organisations befintliga säkerhetsinfrastruktur.

De integreras med befintliga verktyg och system, vilket ger ytterligare lager av säkerhet och expertis utan att man behöver byta ut befintliga installationer.

Behöver organisationer MDR om de redan har cybersäkerhetspersonal?

MDR erbjuder expertis och resurser som kanske inte finns tillgängliga internt, särskilt i mindre organisationer.

Det förbättrar befintliga cybersäkerhetsinsatser med övervakning dygnet runt, expertanalys av hot och snabb respons, vilket kan vara svårt att upprätthålla enbart med interna team.

Kan MDR ersätta behovet av ett internt säkerhetsteam?

Managed Detection and Response kan avsevärt förbättra en organisations cybersäkerhetskapacitet och kan till och med helt ersätta ett internt team.

I allmänhet handlar det dock om att tillhandahålla specialkunskaper och övervakning dygnet runt som stöder och utökar kapaciteten hos interna team snarare än att ersätta dem.